Ceva mare pornește întotdeauna de la ceva extrem de mic! Dunărea este un nume care pentru mine înseamnă copilărie trăită parțial pe malul ei, istorie şi grandoare. Ori chiar dacă eu îl cunosc deja mare și puternic, fluviul îşi are originea într-un mic şi frumos colţ de Europă.

Recent, acest colţ de rai s-a redeschis vizitatorilor. Izvorul Dunării este mai proaspăt, mai accesibil şi gata să îi primească pe cei dornici să descopere originea măreţului fluviu care curge spre est. Pentru a marca finalul lucrărilor de reabilitare a izvorului Dunării, oraşul Donaueschingen îi învită pe locuitorii săi şi pe turişti la Festivalul Izvorului Dunării – DonauquellFest. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 25 iunie 2016, cu începere de la ora 11.00.

Aspectul actual al Izvorului Dunării a însemnat o investiţie de amploare, incepută în 2013 şi finalizată la sfârşitul anului 2015. Meşteri constructori şi restauratori, banii şi răbdarea locuitorilor au fost toţi factori care au conlucrat la un mai bine pus în valoare punct de atracţie turistică. Ansamblul izvorului Dunării este format din izvorul propriu-zis, din 16 elemente printre care cele 12 ale semnelor zodiacale, balustrada superioară din piatră şi protectoarea statuie a “Mamei Baar”, indicând fiicei ei, Dunărea, drumul de urmat spre Marea Neagră.

“Aceasta renovare a izvorului Dunării a fost foarte importantă, deoarece incinta a fost saturată cu apă și de-a lungul anilor, chiar dacă a existat un tratament anterior al pietrei – în urmă cu mai mult de 100 de ani, apa a ieșit oricum prin elemente. Nu apa de sus, cea de ploaie, ci cea din sol “, a explicat Annika Engel, de la Biroul de Turism și Marketing al orașului Donaueschingen.

Pentru că întreg ansamblul a fost afectat de infiltraţiile de apă în piatra, totul a trebuit demontat, uscat şi prelucrat de pietrari. Elementele deteriorate într-o prea mare proporţie au fost înlocuite cu unele noi, respectând forma veche. Lucrări importante au fost făcute şi la zidul din spatele izvorului Dunării, care susţine structura bisericii St. Johann. Mai mult, oraşul Donaueschingen a investit în reamenajarea întregii zone, oferind un acces modern, dar respectand aspectul local tradiţional, spre atracţia turistică importantă a întregii regiuni a tinerei Dunări.

“În Donaueschingen avem înregistrată o medie de circa 200.000 de nopți de cazare pe an, ceea ce este destul de mult, și mai sunt și “turiștii de o zi”. În timpul lucrărilor de restaurare ei au întrebat: “Ce pot face aici? Unde putem vedea izvorul Dunării?” Și noi le-am explicat de ce izvorul a trebuit să fie restaurat și că la marginea orașului se găsește confluența Dunării, formată de râurile Brigach și Breg. Turiștii au, așadar, mai mult de un loc unde pot observa nașterea Dunării”, a declarat Annika Engel.

Dar, acolo unde “Dunărea începe”, turiștilor le sunt oferite mult mai multe puncte de atracție precum vechile și frumoasele clădiri, fântânile Diana, Hansel si a Muzicienilor, impozantul Palat Fürstenberg cu parcul său fermecător, bisericile vechi și spațiile moderne. Si, să nu uităm, evenimentele artistice de renume care pot fi urmărite și pe site-ul municipalității: www.donaueschingen.de!

Prin adaugarea culturii contemporane la monumentele străvechi, Donaueschingen dovedește că știe, în ciuda vârstei milenare, să țină pasul cu vremurile. Iar pentru acest program de vară: prima ediție a DonauquellFest, unde vizitatorii vor fi întâmpinații cu o mare diversitate de evenimente musicale, de artă plaștică, dar și delicii culinare.

Laura PIPERIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *