Lions Club Resita Montana

20 August  ·

Seară de excepție, azi, 20.08.2021, la Casa de Cultură din Reșița… readusă la viață de proiectul Cluburilor Lions Reșița Montană, Lions Onix și Lions Kindness. La invitația acestora, pictorul reșițean Bogdan Piperiu, care trăiește și muncește în Germania, a venit în orașul natal cu o nouă expoziție tulburătoare. 

Vernisajul expoziției a fost deschis de Marian Apostol, președinte Lions Club Reșița Montană! A urmat un videoclip de aproximativ 5 minute, a cărui muzică vibrantă, plină de energie, dramatism, revoltă și durere sfâșietoare a pregătit cei peste 100 de reșițeni, și nu numai, pentru întâlnirea cu expoziția „We Are War”.

În concepția artistului videoclipul și expoziția fac parte dintr-un întreg, în interiorul căruia acestea se suțin reciproc pentru transmiterea unui puternice pledoarii împotriva războiului. Cu siguranță că expoziția este însă și rezultatul unor trăiri interioare ce îl poziționează pe artist într-o astfel de stare, exprimată prin intermediul a 27 de lucrări, cu dimensiuni între 60 și 160 cm, care oscilează între abstract și expresionism violent.

În ciuda faptului că subiectul expoziției este unul tragic, lucrările au o cromatică optimistă. Sunt culori vii care te duc cu gândul la război, dar în același timp transmit optimism… chiar și dincolo de moarte. Expoziția, total deosebită de modul în care s-a exprimat artistul până acum, este un experiment ce se poate transforma într-o manieră de lucru caracteristică lui Bogdan Piperiu, care să-l facă inconfundabil… devenind chiar noua sa identitate artistică. Acest stil îi permite artistului să vorbească, să acuze, să se revolte… prin intermediul artei sale. 

Principalii protagoniști și imaginile frontului descris de expoziția „We Are War” (soldați tristi, marșuri entuziaste, câmpuri de luptă devastate de bombe, batalioane ale morții, puncte de asediu, strigăte disperate, copii speriați, văduve de război și chiar politicieni asupra căruia se revarsă ura oamenilor) sunt elemente proprii acestei lumi… și dramei numită „război”.

Expoziția „We Are War”,  al cărui dramatism nu-ți dă liniște nici la mult timp după ce ai plecat din sală, a fost onorată cum se cuvine de reșițeni veniți în număr foarte mare la un moment artistic de o incontestabilă valoare.

În deschiderea expoziției, Bogdan Piperiu a primit din partea lui Marian Apostol diploma și insigna de membru în cadrul Cubului Lions Reșița Montană, acesta devenind astfel și mai apropiat Reșiței. Pe lângă cele trei cluburi, un rol important la buna organizare a acestui eveniment cultural au avut Primăria Reșița, Societatea Artistică Pro Banatul de Munte și UCMR, care a pus la dispoziție spațiul expozițional „Horațiu Vornica”.

Expoziția va putea fi vizitată și în zilele următoare, între orele 10-15. Prin apelarea la numărul de telefon 0747943488, d-na Nely Vadas va deschide sala pentru persoanele interesate.

Organizatori: Lions Club Reșița Montană

Lions Club Onix

  Lions Club Kindness

Societatea Artistica Pro Banatul de Munte Primăria Reșița

Război! Războiul din noi, din voi, războiul nostru, al tuturor. Trăirile își strigă durerea pe pânză

                     

https://app.cloudpano.com/tours/AckVcZqIZ7?mls=1

[FOTO] Jurnal de război „We are War”-sau un apel la Pace al cărui „comandant” este un mare artist plastic:Bogdan Piperiu!

Să mergi singur la război… urcând treptele Casei de Cultură pentru a te înrola, primul gând, fictiv în Războiul lui Bogdan Piperiu, …ca un copil de trupă, în prima fază, cauţi toate refugiile posibile pentru a parcurge imunizat de culorile generoase ale tablourilor sale, încercând să-ţi dezmoşteneşti toţi demonii bolnavi de bolile lumii…

Păşesc încet pentru a nu deranja ordinea din flancul artistic, stăpânul acestui război mă aşteaptă la capătul gândului cu un steag alb de pace…Intru în mintea „agresorului” sau a „eliberatorului” Bogdan Piperiu, neştiind foarte clar la început care a fost primul său gând… Tranşeele mă acoperă cu ironia şi autoironia lui transformată într-o armă secretă ce macină omenirea… Ce război tăcut, îmi spun…până când personajele care mă privesc de pe pânză îmi dau senzaţia că iubesc maladiv, contagios, contaminate de solitudine-Viața este pe muchie fină, ce se naşte din pensula artistului, iar eu  ating o limită cumva schizoida violent ori de câte ori încearcă să  comunice, să explice, să se explice.

Îmi pătrunde în vene culoarea şi apoi teama, desnădejdea, ura, calmul, nevoia de a mă răstigni pe urmele de cruce din frica mea… încerc să parcurg întreg războiul, deşi nimeni nu l-a declarat oficial, nimeni nu mai foloseşte praful de puşcă…doar ele, tablourile ca nişte oglinzi îmi schimonosesc sufletul, îmi dau senzaţia că mă limitez la un perpetuu exercițiu  de a fiinta

   Risipesc ultimele emoţii şi îmi sterg oglinzile cu lacrimi…protejându-le de durere, de lume, printr-un simplu exercițiu  de respiraţie mă îndrept către un exil al meu, al tău, al artistului…”We are War”… şi un artist, Bogdan Piperiu, care se manifestă victorios şi artistic într-o complicitate frumoasă cu viaţa, cu moartea cu speranţa…

La capătul acestui război nimeni nu defilează, nimeni nu îşi numără morţii, nimeni nu mai iese cum a intrat… toate gândurile se transformă într-o oglindă mare în care rând pe rând defilează sufletele noastre eliberate  sau exilate într-un repaus de recunoştiinţă către artist…

Am fost în războiul lui Bogdan şi am rămas acolo să fac parte dintr-o culoare ce vorbeşte despre mine, despre ceea ce eu n-am să mai pot spune când n-am să mai fiu…

Viziunea artistică a lui Bogdan Piperiu îl defineşte printr-o profunzime ce se apropie de un erotism al durerii şi  transmite sugestiv prin îmbinarea culorilor în nuanţe calde încălzite în spiritul său contemplativ un semnal de alarmă, dar şi de nesupunere în faţa blazării în lupta pentru eliberare de frica ce descătuşează toate rezervele sale sufleteşti pentru a ne lua cu el spre o victorie care ar trebui să ne unească.

„We are War” este de fapt un apel la Pace…cea mai frumoasă „agresiune artistică” a unui mare artist care se dăruieşte total într-un frumos şi rafinat imn adus iubirii şi vieţii, un artist care oricând poate fi aşezat pe una din vertebrele Coloanei Infinitului pentru că se află în plină ascensiune creatoare si nu spun maturitate, fiindcă doar visătorii schimbă lumea şi Bogdan Piperiu a schimbat-o, cel puţin pe a mea…

Anca Bica Bălălău

Leave a Reply

Your email address will not be published.