EXPO-TUTTLINGEN-750x290

Când iubeşti să faci ceva, nu mai contează locul în care dai frâu liber imaginaţiei şi creezi frumosul pe care îl pot aprecia şi ceilalţi, crede artistul Bogdan Piperiu.

El a găsit în Germania, la Tuttlingen, un mediu propice creaţiei şi recunoaşterea colegilor de breaslă care l-au primit cu o lucrare în cadrul expoziţiei lor anuale.

Cotidianul fără la fel de multe restricţii cauzate de puţinul financiar i-a permis artistului să investească în pasiunea lui şi să pună pensula pe numeroase pânze, transformându-le în tablouri. 27 mai exact. În doar şase luni. Lucrările fac parte dintr-un proiect expoziţional al lui Bogdan Piperiu, care va fi finalizat anul viitor şi prezentat publicului larg în cadrul unor exenimente culturale programate în România, Germania şi Marea Britanie.

Prima încurajare, în Germania!

În timp ce planurile se întocmesc şi ideile se aştern în culori lucrate pe pânză, prima lucrare din seria Tuttlingen-2015 a fost prezentată criticilor de artă din sudul Germaniei, în oraşul în care artistul Bogdan Piperiu şi-a stabilit reşedinţa, Tuttlingen. După o competiţie la care au participat zeci de artişti regionali, cu sute de lucrări (multe deosebit de apreciate), recunoaşterea a luat forma includerii lucrării „Gott IV” a artistului originar din Moniom, Reşiţa în cadrul Salonului anual al artistilor plastici din Tuttlingen si regiune, la Galerie Der Stadt Tuttlingen!

Galeria de artă a fost primul obiectiv pe care l-am vizitat, odată cu mutarea noastră aici. De mai bine de jumătate de an am văzut fiecare expoziţie şi artist ce a expus aici. La intrarea în galerie, pe un stand, iubitorii de artă pot lua gratuit publicatiile cu acest specific din Germania şi din zonă. Sunt câteva extraordinare! Pe acel stand am găsit formularul de înscriere pentru acest salon expoziţional. L-am studiat cu atenţie şi l-am completat cu speranţa că o să fiu acceptat să expun. Mi-am dorit mult asta, sa „intru” ca artist într-o asemenea galerie frumoasă din această zonă a Germaniei, indiferent dacă expun trei lucrări, treizeci sau una. Simt că  este un salut din partea mea, că mi-aş putea face simţită prezenţa aici în felul cel mai potrivit mie. După ce am depus formularul şi lucrările, după două zile de emoţii, am mers la galerie pentru a afla rezultatul. Eram pregătit sufleteşte pentru un refuz, ştiind că artişti deja consacraţi aici participă la competiţie. Am văzut lucrările aduse de ceilalţi  pentru preselecţie. Sunt lucrări bune, lucrări libere şi făcute cu mult curaj. Am consultat tabelele cu artiştii acceptaţi şi m-am găsit acolo. Bucuria şi entuziasmul meu s-a triplat când în cadrul vernisajului, la nici 15 minute, lucrarea mea a fost cumpărată, văzându-mi aşadar pentru prima dată o lucrare “îmbulinată”cu roşu, adică rezervată unui cumpărător hotărât„, a mărturisit Bogdan Piperiu, imediat după închiderea uşilor primei zile a Salonului anual al artistilor plastici din Tuttlingen si regiune.

95 artiști au ales participe la competiția din acest an, cu 204 de lucrări. 99 de lucrări create de 61 dintre artiştii înscrişi au fost acceptate. Reprezentate aici sunt opere de pictură, sculptură, colaj, desen, grafică, fotografie, obiecte și instalații. „Cu diverse concepte și tehnici, expoziția are ceva pentru toate preferinţele. În plus față de întâlnirea cu lucrări ale unor artiști celebri sunt, s-au făcut descoperiri rareori posibile„, a precizat Anna-Maria Ehrmann-Schindlbeck, coordonatoarea galeriei.

În juriu au lucrat la aprecierea creaţiilor: Reinhold Adt (Artist), Maria Magel (artist), Horst Willi KURSCHAT (artist, fotograf) şi Dr. Anja Rudolf, istoric de artă. Consiliul local al oraşului Tuttlingen i-a avut în juriu pe Hellmut Dinkelaker, Renate Gökelmann, Martina Heinz şi Dr. Ulrike Martin.

Reşiţeanul Bogdan Piperiu nu este singurul artist plastic cu rădăcini în Banat care expune la salonul de la Tuttlingen. Profesorul Peter Kneipp, creator de frumoase desene şi tablouri realizate în tehnică mixtă, dascăl a numeroase generaţii de elevi din oraşul Bocşa, este şi el prezent, pentru prima dată, în expoziţia care încununează activitatea celor mai apreciaţi oameni de artă din regiunea Tuttlingen a landului german Baden-Württemberg.

Expoziția anuală cu lucrări noi ale artiștilor din regiunea Tuttlingen poate fi vizitată în perioada 29 noiembrie – 20 decembrie 2015 în „Der Stadt Galerie” Tuttlingen, Rathausstraße 7. Zilnic de marți până duminică, între orele 11-18. Intrarea este liberă tuturor iubitorilor de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *