td-750x290

Tot mai greu de găsit pe harta industriei româneşti, oraşul bănăţean Reşiţa apare tot mai bine marcat pe harta culturală a ţării. Sărbătorile de iarnă l-au găsit luminat de un eveniment demn de marile capitale: o proiecţie de film cu acompaniament de filarmonică!

Regizorul Sabin Dorohoi a organizat în cel mai inedit mod lansarea locală a documentarului Transylvania Dragon, invitând orchestra Simona Strungaru Symphonics să cânte live!

 

Toţi suntem activi într-un fel sau altul, în gestiunea treburilor casei, la locul de muncă, în practicarea activităților preferate pentru timpul liber, în afacerile dezvoltate sau în arta căreia îi dă viață cel înzestrat cu un anume talent. Proactiv este cel activ în sensul bun şi eficient în demersul său. Și mai înțeleg că proactiv înseamnă determinat să facă cea mai bună alegere, dând înţelesuri surprinzătoare, dar logice lucrurilor. Astfel de oameni, cu un spirit proactiv și niciodată neputincioși, dau naștere iniţiativele bune și ideile originale. În România, în acel colț ascuns de țară numit Reșița – mic municipiu reședință de județ, dar cu suflet mare și oameni calzi, am găsit un om care se suprapune perfect ideii mele de proactivitate în lumea artisticului, a artei cinematografice: Sabin Dorohoi. Este un tânăr cineast, idealist și bănățean cu ascensiune rapidă nu doar înspre estul românesc al capitalei București, ci și înspre vestul european și mondial care îl apreciază la festivalurile de film de renume. Pleacă constant de acasă, bate țara în lung și în lat și revine la Reșița pentru a mai înteți flacăra dragostei pentru cultură de aici. Anul 2015 l-a încheiat în mod extraordinar, transformând un cinematograf în sală de concert.

Priveşte spre cer! Redescoperă România de la înălţime! A fost motto-ul filmului care ne arată în mod original că nu contează cine eşti, ce ai făcut în trecut, dacă iubeşti aventura şi preţuieşti locurile minunate pe care le are România de arătat în egală măsură românilor şi celor ce vin la noi din alte ţări. În 22 decembrie, Sabin Dorohoi le-a oferit reșițenilor documentarul Transylvania Dragon acompaniat live de orchestra Simona Strungaru Symphonics Am decis ca premiera din Reșița să fie simbolică. Fiind practic locul de unde începe aventura întregului film Transylvania Dragon. Premieră spectaculoasă la Reșița. Așa că ne-am zis: după premiera națională din București, turul filmului trebuie să se încheie la Reșița. Și nu oricum! Ci cu un spectacol original și impresionant: proiecția filmului alături de o orchestră filarmonică! Și tot evenimentul în prag de Sărbătoare! De Crăciun!”, a precizat în comunicatul transmis presei sufletul întregului proiect bazat pe voluntariat, Sabin Dorohoi.

A fost un show original, o seară de poveste în care firul roşu a fost înlocuit simbolic de chinga pe care face acrobaţii personajul principal al filmului, Flaviu Cernescu. Supranumit local Balaurul, Flaviu a decis să „zboare” pe monociclul său, protejat cu mantia neagră, pe urmele unui acrobat care în 1638  a mers pe sfoară la înălţime în mai multe oraşe din Transilvania.

Filmările s-au întins din toamna lui 2014 până în primăvara lui 2015 în extraordinare locații urbane cât și naturale din România şi au avut drept rezultat un documentar cu sporturi extreme, aventură, dar mai ales un proiect de promovare originală a ţării noastre. Povestea a avut ca punct de pornire Reșița, între două turnuri dezafectate ale UCMR, emblematice pentru oraș, a făcut popas la cascada Bigăr — una dintre cele mai frumoase căderi de apă din lume, a ajuns şi în orașul de suflet al împărătesei austriece Sissi — Băile Herculane, apoi în capitala aventurii extreme din inima Transilvaniei — Arsenal Park Orăștie. O altă locaţie în care echilibrul acrobatului Flaviu Cernescu a fost testat a fost vestita cetate a orașului Alba Iulia — Alba Carolina, unul dintre simbolurile naționale aflate în patrimoniul UNESCO. Am vizionat în proiect şi Castelul Corvinilor, Mocănița din Vișeul de Sus, Transfăgărășanul, Cascada Cailor şi Salina Turda.

Într-o sală plină, mai ceva ca la o premieră a unei producţii gigant de la Hollywood, evenimentul a ridicat Reşiţa la rang de reper turistic şi cultural în Banatul dominat de obicei de Timişoara. Proiecţia de la Cinema Dacia i-a consemnat pe scenă, în seara lui 22 decembrie, nu doar pe regizorul Sabin Dorohoi şi pe balaurul Flaviu Cernescu. Au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au fost prezenţi cei doi compozitori ai muzicii originale a documentarului, Răzvan Alstani şi Silviu Păduraru (cunoscuţi prin trupa Deepside Deejays), copiii Răzvan Schinteie şi Ana Serena Stanciu –  actori în filmul „Calea Dunării” şi copiii din corul „Allegretto” al Liceului de Arte „Sabin Păuţa”, care au cântat piesa „De la capat”, a trupei Voltaj.

Rămâne de precizat că filmul documentar Transylvania Dragon a fost produs de Western Transylvania Studios. Regizorul reşiţean Sabin Dorohoi a mai realizat 13 scurtmetraje printre care „Ghela”, „Visând la Galapagos”, „Clopotul”, „Fata din Transilvania” și „Calea Dunării”, toate prezentate la festivaluri internaționale. „Calea Dunării’ o cunoaştem mai bine pentru că s-a bucurat de un răsunet de proporții prin preluarea de imagini în videoclipul piesei ”De la capăt” a trupei Voltaj, promovată inclusiv prin participarea la competiţia muzicală Eurovision 2015.

Laura Piperiu

(sursa foto: facebook.com/transylvaniadragonmovie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *