“…Cei care vor trai peste vreo zece ani vor auzi despre Bogan Piperiu asa cum s-a auzit despre multi altii in perioada in care aparea secolul XX sub directia lui Dan Hăulică.”
Adrian Stepan
________________
“…Fata de expozitia de anul trecut, despre cea actuala s-ar putea spune ca Bogdan Piperiu a revenit la figurativ. De ce o fi revenit la figurativ? Pentru ca dovedise in trecuta expozitie ca stie sa defalce realitatea in segmente pe care sa le discute aparte, sa le puna in valoare, indeosebi prin culoare. Si in plastica, cine stapaneste culoarea se poate spune ca stapaneste si cerul si pamantul. Un singur lucru insa ii lipseste: legatura dintre cer si pamant. Ceea ce Bogdan Piperiu a inteles. A inteles perfect ca a fi modern nu inseamna in acelasi timp a fi ostentativ. Bogdan Piperiu stie sa esentializeze. Si in acest scop se foloseste de instrumentele profesiei, daca mi se ingaduieste sa spun ca pictura ar fi o profesie. Este mai mult decat atat. Este o daruire a artistului. Se daruieste asadar, dar stapan peste aceste instrumente reuseste in cazul de fata sa puna in valoare idea fiecarei lucrari. Privita cu atentie, fiecare lucrare din aceasta expozitie nu este altceva decat un moment povestit din viata autorului. O face cu multa sensibilitate. Cu o sensibilitate mai mult decat feminina. Daca ar fi sa privim cu multa atentie numai lucrarea care este in spatele nostru, este o lucrare mare, “Familie” care la prima vedere este o lucrare de un figurativ limpede, clar! Nici pe departe! Este o lucrare de o simbolistica atat de puternica incat se ascund in culorile si in liniile si mai ales in ascunzisurile nemarturisite ale lucrarii nerelevate de catre pictor, atata durere si atata taina incat poate sa acopere si doua volume de literatura de cea mai buna factura!
Cloarea il slujeste. Il slujeste pentru ca stie sa o foloseasca. Sa o dramuiasca. Sa fie de multe ori chiar zgarcit cu ea. As face o remarca: Este multa, multa amaraciune in spatele fiecarei lucrari, amaraciune care nu e cazul sa ii cautam originile, dar ea exista si ca un reflex al artistului apare rozul cu care cauta sa deschida umbra acelor nori care pare-se ca prea devreme au inceput sa ii acopere niste ganduri.
In orice caz, stapan pe ceea ce este arta sa, a ramas sa se marturiseasca oamenilor, sa le atraga atentia asupra a ceea ce trebuie si merita sa fie retinut in viata, prin mijloacele artei plastice.
Nu este putin lucru. Asta inseamna si sacrificiu. Sacrificiu personal. Sacrificiul poate a celor din jur, dar care nu este gratuit in niciun caz! Unul din micile exemple este aceasta expozitie care este de cea mai inalta tinuta! Aceasta lucrare, intitulata “Familie” ca si acel “Lagar” care isi are loc in oricare din marile expozitii permanente din Europa si nu numai din Europa!
Nimic nu tipa! Nimic nu striga! Dar totul plange! Totul doare! Secretul sta in aceea ca nu se marturiseste la prima privire. Lucrarile lui Bogdan Piperiu trebuiesc private cu putina rabdare si cu dorinta de a vedea daca ai cumva, ceva, comun cu ce iti povesteste el. De pilda in acea lucrare numita “Ogor”. El nu a fugit la geometria simpla prin care nonfigurativul arunca culorile si era un ogor superb. Felicitari stimate maestre pentru culoare! Nu! A esentializat. Acolo avem si elemente de figurative dar si elemente geometrice. Insa sunt atat de frumos dramuite de parca nu un inger, de parca o ingerita i-a masurat fiecare picatura de culoare si fiecare miscare!
Nu este putn sa reusesti sa spui o poveste intreaga intr-un 50/70 sau sa dai un roman pe un metru si saizeci pe un metru.
In orice caz, am indrazneala sa spun ca Bogdan Piperiu, la varsta pe care o are, sub patruzeci de ani, este un pictor definit, stapan pe ceea ce face si care stie ce are de spus mai ales de acum inainte. Ne-a spus foarte putin pana acum. Este omul surprizelor. Si mai putin eu, dar cei care vor trai peste vreo zece ani vor auzi despre Bogan Piperiu asa cum s-a auzit despre multi altii in perioada in care aparea seculul XX sub directia lui Dan Hăulică. Este un pictor definit. Este tot ce pot sa spun desi despre fiecare lucrare se poate vorbi cel putin o ora.”

“Despre expozitia lui Bogdan Piperiu se poate vorbi mult. Si nu numai mult ci si foarte frumos! Asta datorita lucrarilor unui pictor care in plina putere de creatie, sub patruzeci de ani, dovedeste nu numai stapanirea mestesugului ci dovedeste capacitaeta de a-si concretiza gandurile in fiecare lucrare in parte!
Are ceva e nu au foarte multi dintre plasticienii nostri. Are o modestie ascunsa sub deviza ca a fi modern nu inseamna a fi ostentativ.”
Adrian Stepan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *